78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Honza Zátka (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Tohle si nedovedu dost dobře představit, po pár měsících bude med v buňkách jako kámen. Jak ho chceš vytáčet? Rozehřátí medu v plástech nevidím reálně, protože aby se dalo mluvit o nějakém rozumném rozpuštění, musel by se plást nahřát na 40-45°C a to nepřežije. Navíc by museli být rámky komplet zavíčkované, jinak to nemá vůbec smysl. Lepší je vytočit do sudů a při nejhorším to včelám vrátit v roztoku (podnícení, které by se jen vrácením plástů nedosáhlo). A mimochodem i při výkupce 30Kč, je to stále víc než cukr. Zimovat na medu je dle mého blbost, nevíc nám kdosi cosi tvrdil, že zimování na cukru je lešpí z toho důvodu, že je narozdíl od medu "čistý" - včelám se pomaleji plní výkalové vaky.

Jenda

------------ Původní zpráva ------------
Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: Fascinovany
Datum: 26.5.2011 11:25:19
----------------------------------------
Jinak co se týká skladovacích prostorů, spíš to pro mě v vzdálenější
budoucnosti vypadá na chladnou komoru. V květnu polovinu, dvě třetiny
plástů s medem vybrat a tam uložit a potom podle vývoje ceny v podletí buď
něco z toho vrátit včelám na zimu nebo naopak v září, říjnu nahřát a
vytočit.

Akorát ještě nemám představu o nákladech, co by to vyžadovalo.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52427


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

"Tohle si nedovedu dost dobře představit, po pár měsících bude med v buňkách jako kámen. Jak ho chceš vytáčet? Rozehřátí medu v plástech nevidím reálně, protože aby se dalo mluvit o nějakém rozumném rozpuštění, musel by se plást nahřát na 40-45°C a to nepřežije. Navíc by museli být rámky komplet zavíčkované, jinak to nemá vůbec smysl. Lepší je vytočit do sudů a při nejhorším to včelám vrátit v roztoku (podnícení, které by se jen vrácením plástů nedosáhlo)."

Já jsem nějaké plást skladoval a rozehříval. Plásty s medem se rozehřát dají, chce to jen na těch cca 40 st C zahřívat pomalu, několik dnů, aby při tom zahřívání nebyl velký tepelný spád a plásty se místně nezahřály nad těch 45 st C. Med se obvykle úplně nerozpustí do průměrného tekutého medu, nicméně se docela dobře vytočí. Problém by možná dělaly medy, co krystalizují v buňkách na hodně tvrdý med s velkými krystaly, které by se zasekly v buňkách, to ale zas tak moc nemám vyzkoušené.

Cena medu v plástu na krmení na zimu se nedá porovnávat s cenou cukru, pouze s cenou plástu plného zpracovaných cukerných zásob. A v tom plástu je vedle cukru už i práce při zakrmování plus cukr, který včely navíc spotřebují na zpracování zásob.
V plástu medu jsou zas potom náklady na to skladování v chladné komoře.
Ale mezistěna nebo světlý plást plný řepkového medu není problém teď odebrat a do začátku krmení prostě skladovat i za normální teploty. Jen musí být mezi plásty mezery, aby se do nich nedali zavíječi . A nesmí tam být pyl! A musí to být v suchším prostředí, jinak med začne absorbovat vodu, nabývat na objemu a vytékat z buněk a kvasit. A mimo dosah mravenců, u mně v baráku dost obtížně zajistitelné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52429


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
P.Krátký (46.13.52.69) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Jen musí být mezi plásty mezery, aby se do nich nedali zavíječi .

-----------------------------------------------------

Zavíječ je aktivní až nad 10 stupňů,takže stačí mít v tom chlazeném skladě teplotu nižší a naopak můžu ty plásty v nástavcích srazit víc k sobě,aby se jich tam víc vešlo...

Zdraví Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52432


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

"Zavíječ je aktivní až nad 10 stupňů,takže stačí mít v tom chlazeném skladě teplotu nižší a naopak můžu ty plásty v nástavcích srazit víc k sobě,aby se jich tam víc vešlo... "

Světlé plásty nebo vystavěné mezistěny, zavíčkované odzhora až dolů , se dají uložené s mezerami skladovat i za normální teploty. Zavíječ do nich nejde nebo jde jen velice málo, takže do podletí jsou úplně v pohodě. Působí malá atraktivita světlého plástu dohromady s tím, že larva zavíječe se nemůže prohryznout do buňky se sladinou, protože by to zalilo, musí vegetovat v úzké mezistěně plástu..
Nesmí tam být buňky s pylem, ten je naopak pro zavíječe ohromně atraktivní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52434


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Fascinovany

Ahoj Jendo,
nemám podložené, je to drb, ale říká se, že ten současný cukr může mít až 20% popelovin, zatímco dříve náš cukr měl cca 4%. Je tu někdo, kdo má blízko k cukrovarům?
Každopádně vloni kamarád krmil cukrem a v zimě se mu včely podělali, což si za léta nepamatuje.
Zimování na medu beru jako přirozenou potravu tedy jako nejlepší. Sám budu o víkendu řešit problém, že nestíhám vytáče, tak asi nějaké nástavky odložím na oddělky, abych mohl přidat kmenovým včelstvům, do maringotky se mi víc než 7NN nevejde. V červenci uvidím, kolik vytočím a kolik jim nechám na zimu. Jinak vytáčet a pak zkrmovat je blbost, copak to někdo dělá divokým včelstvům? Zkrystalizovaný med včelám vůbec nevadí, je hygroskopický nasaje vodu a včely ho odeberou.
Radek


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Honza Zátka <honzazatka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Fascinovany
> Datum: 26.5.2011 11:47:00
> ----------------------------------------
> Tohle si nedovedu dost dobře představit, po pár měsících bude med v buňkách jako
> kámen. Jak ho chceš vytáčet? Rozehřátí medu v plástech nevidím reálně, protože
> aby se dalo mluvit o nějakém rozumném rozpuštění, musel by se plást nahřát na
> 40-45°C a to nepřežije. Navíc by museli být rámky komplet zavíčkované, jinak to
> nemá vůbec smysl. Lepší je vytočit do sudů a při nejhorším to včelám vrátit v
> roztoku (podnícení, které by se jen vrácením plástů nedosáhlo). A mimochodem i
> při výkupce 30Kč, je to stále víc než cukr. Zimovat na medu je dle mého blbost,
> nevíc nám kdosi cosi tvrdil, že zimování na cukru je lešpí z toho důvodu, že je
> narozdíl od medu "čistý" - včelám se pomaleji plní výkalové vaky.
>
> Jenda
>
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Fascinovany
> Datum: 26.5.2011 11:25:19
> ----------------------------------------
> Jinak co se týká skladovacích prostorů, spíš to pro mě v vzdálenější
> budoucnosti vypadá na chladnou komoru. V květnu polovinu, dvě třetiny
> plástů s medem vybrat a tam uložit a potom podle vývoje ceny v podletí buď
> něco z toho vrátit včelám na zimu nebo naopak v září, říjnu nahřát a
> vytočit.
>
> Akorát ještě nemám představu o nákladech, co by to vyžadovalo.
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52433


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Fascinovany

" nemám podložené, je to drb, ale říká se, že ten současný cukr může mít až 20% popelovin, zatímco dříve náš cukr měl cca 4%. Je tu někdo, kdo má blízko k cukrovarům?"

Podle mně to je nesmysl. Cukr obsahuje jen uhlík, vodík a kyslík, 20 % popelovin by potom znamenalo něco jako cukr smíchaný s pilinami půl napůl nebo tak nějak.
Ostatně na rafinovaný cukr coby výrobek bude určitě někde oborová norma, která tohleto předepisuje. Tam bude i maximální možný obsah popelovin, pravděpodobně někde na úrovni desetiny procenta.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52435


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Honza Zátka (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Fascinovany

Ty procenta jsou hodně přahnané... bílí rafinovaný cukr musí mít minimálně 99,8% čisté sacharózy. Zkrmit med standardně v roztoku jsem psal z důvodu podnícení. Pokud dám do úlu v srpnu hotové zavíčkované zásoby tak matka klást přstane společně se snůškou což není zrovna ideální. Pokud se někdo chcete šťourat ve složení cukru, tak http://www.czfcdb.cz/potraviny/?id=190

------------ Původní zpráva ------------
Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
Předmět: Re: Re: Fascinovany
Datum: 26.5.2011 12:40:49
----------------------------------------
Ahoj Jendo,
nemám podložené, je to drb, ale říká se, že ten současný cukr může mít až 20%
popelovin, zatímco dříve náš cukr měl cca 4%. Je tu někdo, kdo má blízko k
cukrovarům?
Každopádně vloni kamarád krmil cukrem a v zimě se mu včely podělali, což si za
léta nepamatuje.
Zimování na medu beru jako přirozenou potravu tedy jako nejlepší. Sám budu o
víkendu řešit problém, že nestíhám vytáče, tak asi nějaké nástavky odložím na
oddělky, abych mohl přidat kmenovým včelstvům, do maringotky se mi víc než 7NN
nevejde. V červenci uvidím, kolik vytočím a kolik jim nechám na zimu. Jinak
vytáčet a pak zkrmovat je blbost, copak to někdo dělá divokým včelstvům?
Zkrystalizovaný med včelám vůbec nevadí, je hygroskopický nasaje vodu a včely ho
odeberou.
Radek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52436


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Re: Fascinovany

Díky za odpověď,
pokud jde o podněcování, vůbec nemá smysl, navíc v srpnu je už narozených nebo ve stadiu plodu většina zimních včel. Navíc se začíná mluvit o tom, že včasné ukončení plodování v podletí příznivě ovlivňuje varoózu, nenamnoží se tolik roztočů a pokud jde o sílu včelstva, je mnohem výhodnější včelám ponecht na zimu alespoň 3nástavky 39*24 nebo i víc a pak porovnejte podněcovaná včelstva se správně vyzimovanými.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Honza Zátka <honzazatka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Re: Fascinovany
> Datum: 26.5.2011 13:44:35
> ----------------------------------------
> Ty procenta jsou hodně přahnané... bílí rafinovaný cukr musí mít minimálně 99,8%
> čisté sacharózy. Zkrmit med standardně v roztoku jsem psal z důvodu podnícení.
> Pokud dám do úlu v srpnu hotové zavíčkované zásoby tak matka klást přstane
> společně se snůškou což není zrovna ideální. Pokud se někdo chcete šťourat ve
> složení cukru, tak http://www.czfcdb.cz/potraviny/?id=190
>
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Re: Fascinovany
> Datum: 26.5.2011 12:40:49
> ----------------------------------------
> Ahoj Jendo,
> nemám podložené, je to drb, ale říká se, že ten současný cukr může mít až 20%
> popelovin, zatímco dříve náš cukr měl cca 4%. Je tu někdo, kdo má blízko k
> cukrovarům?
> Každopádně vloni kamarád krmil cukrem a v zimě se mu včely podělali, což si za
> léta nepamatuje.
> Zimování na medu beru jako přirozenou potravu tedy jako nejlepší. Sám budu o
> víkendu řešit problém, že nestíhám vytáče, tak asi nějaké nástavky odložím na
> oddělky, abych mohl přidat kmenovým včelstvům, do maringotky se mi víc než 7NN
> nevejde. V červenci uvidím, kolik vytočím a kolik jim nechám na zimu. Jinak
> vytáčet a pak zkrmovat je blbost, copak to někdo dělá divokým včelstvům?
> Zkrystalizovaný med včelám vůbec nevadí, je hygroskopický nasaje vodu a včely
> ho
> odeberou.
> Radek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52437


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Josef Křapka (77.237.138.60) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Re: Fascinovany

Jde mi z toho hlava kolem, co dokáže český včelař vymyslet.
Je to zábava :o)). Myslím, že jednodušší, efektivnější a energeticky nenáročný je způsob, který provozuje ing. Dvorský. Viz "medná komora". Doporučuji jeho stránky.
Jinak, to že bychom med neprodali, o to není žádná obava. A pokud nám letos něco zbude, žádné neštěstí. Příští rok med být v takovém množství nemusí. To se potom letošní zásoby hodí.
Tak ať Vám to teče, přátelé. JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52438


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu